Ritók Nóra – Jó szegény, rossz szegény*

*Elhangzott a 2000 folyóirat 2014 decemberében tartott Szegénységkonferenciáján. Első megjelenése: L. Ritók Nóra blogja, A nyomor széle, http://nyomorszeleblog.hvg.hu/2014/11/ 15/444-jo-szegeny-rossz-szegeny/, 2014. november 15.

Azt hiszem, a szegénységről alkotott képpel is gond van. Legalábbis, ahogy az ehhez való viszonyulást nézem. Minden szinten ez látszik, a kommentektől a döntésekig. Valami „móriczi” szegénykép rögzült a köztudatban, és ez nagyon más, mint ami a 21. századi magyar valóságban van. És most nem akarom a cigánykérdést belekeverni, bár kétségtelen, hogy a mélyszegénységben élők nagy százaléka cigány.
Azt hiszem, a közgondolkodásban meglehetősen sztereotip kép alakult ki erről. A jó szegényé és a rossz szegényé. És e mentén szerveződik a vélemény, a viszonyulás, gyakran gyűlöletig, és e mentén a közmunka, az oktatás, a családvédelem is, minden. Minden, ami eltér a tisztes, jó szegénységtől, az kirekeszteni való.
A kétféle kép különbsége a véleményekből jól összevethető. A jó szegények képe az elvárásokból körvonalazódik. A rossz szegényeké meg a helyzetükből.
A jó szegény ruhája kopott, szegényes, de tiszta. Nem hord divatos holmikat, olcsót se, sem ő, sem a gyereke. Megvarr, megfoltoz mindent, láthatóan megbecsüli a ruháit, cipőit.
A rossz szegény olcsó kínai ruhákat vesz, divatos feliratú pólóba, színes dzsekibe öltözik, és így akarja öltöztetni a gyerekét is. Ami elszakad, nem varrja meg. Nem alakítja át az adományba kapott ötvenéves dzsörzé zakót gyerekkabáttá. Válogat abban, ami másnak már nem kell, ahelyett, hogy megköszönné, amit kap.
A jó szegény szemlesütve jár, tudomásul veszi, hogy ő szegény, nem akar mást, nem szól vissza. A gyerekét is erre neveli, a szemlesütésre. A jó szegény alázatos, csendes. Elfogadja, amit kap, de sosem kér, hang nélkül elviseli az igazságtalanságot is. A jó szegény tudja, hol a helye. Tudja, hogy ő a hibás azért, mert szegény. Megértette, hogy oda született, és ebből nem lehet kitörni.
A rossz szegény nem fogadja el a helyzetét. Kiabál, ha úgy érzi, igazságtalanság történik vele. A rossz szegény jobbat akar a gyerekének. A rossz szegény azt mutatja, hogy nem szegény. A gyereke nem úgy viselkedik, mint akinek nincs semmije. Telefonja van. És olcsó kólát is iszik, amit ugye egy rendes szegény sosem. Mert az csak vizet.
A jó szegény takarékos. Beosztja a pénzt, amit kap. Semmi fölöslegest nem vesz. Csokira a gyereknek, kávéra, cigire magának nem költ. Ha bevásárol, hó elején, elporciózza az élelmet, hogy kitartson. Nem zabálja fel az összeset egyből. És nem vesz, csak alapvető dolgokat. Csak alapanyagokat. Mert mindent elkészít maga.
A rossz szegény nem tudja beosztani a pénzt. Van képe sütit venni a gyerekének. Dohányzik. Az első héten eldőzsöli a pénzt, aztán meg nincs kenyérre való sem. Ha pénze van, rántott húst csinál. Nincs tartaléka, ha beteg a gyereke, nem tudja kiváltani a gyógyszert.
A jó szegény becsületes. Házasságban él. Sosem lop, és sosem agresszív. Ha kell, éhezik, fázik, ha kell, gyalogol, ha kell, meggyógyul magától, eltemeti magát, nem kér kölcsön se, nem akarja taníttatni a gyerekét, ha kérik, sterilizáltatja magát, hogy ne legyen zavaróan sok belőle. Nem akar lelkifurdalást okozni senkinek, teszi, amit mondanak. A jó szegény szereti, ha megmondják neki, mit tegyen.
A rossz szegény fát lop, ha fáznak a gyerekei. Ha meghal a családjából valaki, hitelt vesz fel, és síremléket akar. Nem házasodik, csak összeáll valakivel. A rossz szegénynek sok gyereke van, nem gátolja semmivel, hogy megszülessenek.
A rossz szegénynek igazságérzete van. Kimondja, amit gondol, nem érdekli, hogy kényelmetlen. Kimondja, néha túl hangosan is. „Még kiabál is, ahelyett, hogy kussolna.” – mondják róla, akik nem szegények.
A jó szegény hálás. Hálás a közmunkáért, a gyerek iskolai étkezéséért, a családi pótlékért, azért, hogy él, hogy élhet. A jó szegény kezet csókol annak, akitől kap. Apró dolgokkal is örömöt lehet neki szerezni, megtiszteltetésnek érez minden rá irányuló figyelmet.
A rossz szegény dühös. Jobban akar élni, lehetőségeket szeretne. Nem érti a világot. Azt hitte, az a világ, amiben nyomorúság van, már elmúlt. Tv-t akar, a tv-nézés a szórakozása. Nézi a reklámot, és nem érti, neki miért nem lehet. A gyereke sem érti. Akar ő is. Ruhát, bizsut, számítógépet, autót. Rendes ételt, kozmetikumot, meg energiaitalt is. Mert megérdemli. Mondják a tv-ben is.
A rossz szegény nem érti, hogy miért nem értik.

 

Kategória: Archívum  |  Rovat: ÖV ALATT  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.