Kovács János Mátyás

Önéletrajz

1950-ben születtem Budapesten, elvégeztem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, és 1973-ban az MTA Közgazdaságtudományi Intézet (KTI) munkatársa lettem. Itt egészen 1987-ig dolgoztam, míg át nem igazoltam Bécsbe, ahol mindmáig az Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) a fő munkahelyem. Itt Permanent Fellow-nak hívnak (mondjuk így: állandó legénynek), ami fiatalságom megőrzésére buzdít. Kutatómunkás vagyok és szemináriumokat vezetek.

Kovács János Mátyás

Bécs ide vagy oda, megmaradtam a KTI külső munkatársának, és rendszeresen tartottam kurzusokat a kommunizmus (és ami utána jött) politikai gazdaságtanáról budapesti egyetemeken is. Néhány éve részt vehettem  az Eltecon megalapításában, ez a Közgazdaságtan Tanszék neve az ELTE Társadalomtudományi Karán, ahol végre módom van azt tanítani (elárulom: eszmetörténetet), amit mindig is szerettem volna és azon a nyelven, amelyet a legkevésbé rosszul ismerek.

A 2000-en kívül a bécsi Transit is szerkesztőjének tart. A 2000 szerkesztőségében társadalomtudományi és politikai írásokat ápolok, a szépirodalmi szövegeket nem bántom. Kivéve, amikor bécsi ismerősöm, Nick Elsdorf fordul hozzánk elegyes stílusú közel-nyugati leveleivel. Azokat kegyetlenül átírom.
Arról, hogy a 2000-en kívüli szolgálati helyeimen mit (nem) csinálok, lásd: www.iwm.at és http://kozgaz.tatk.elte.hu