2000 leütés (Barabás András)

A Kádár-korszak iskolájában évtizedekkel megelőzték Francis Fukuyamát, amikor azt sugalmazták: a történelemnek vége, hiszen már beköszöntött a szocializmus, s onnan már csak egy energikus lépés a kommunizmus, és tulajdonképpen készen is vagyunk. A minden lében kanál kisdiák – én – elhitte. Megnyugtató, kényelmes érzés volt. „Abban az időben nyalka huszárezred feküdt Trencsénben”, olvastam, és tudni véltem, hogy ebben az időben bizony már az egész hadsereg fekszik, nincs neki jelentősége, csak operettkatonaság üzemel, ráadásul nasa armija armija mira, ergo több háborút a mi házunk táján nem tartunk.

Az iskola becsapott engem. A közvetlen szomszédságunkban is kitört a háború, meg távolabbi vidékeken is. A szomszédban, ha szabadon folytatódhatott volna a házon belüli tisztogatás, nyilván többen estek volna áldozatul, mint ahányan a harmadik fél bombázásai és más akciói nyomán haltak meg. Csak az a kérdés, valóban olyan csapdahelyzet állt-e elő, amelyben kizárólag háborús beavatkozással lehetett eredményt elérni? Az egyik fülemben hallom az igeneket, a másikban a tagadó válaszokat.

Nyafogni, hisztizni nem szabad, de nyugtalankodni igen, ha nem tartják be az ígéreteket. Most megmondták, hogy higiénikus háborút rendeznek, minimális számú polgári áldozattal, de hát a minimális az nem nulla? Sajnos az ellenség sem viselkedik rendesen, szolgálja és védi az önkényurat, továbbá az egyik nagyvárosban érthetetlen módon ujjongás helyett heves tűzzel fogadta a felszabadítót. Nem képes fölfogni, hogy our army is the army of Iraqi freedom. Hős akarna lenni? Nem muszáj.

Nádszál az ember, egyre törékenyebb nádszál, talán az sem számít, gondolkodik-e még egyáltalán.

A török hódoltságtól egyébként nem tartok, igaz, még sohasem voltam kurd.

Kategória: Archívum  |  Rovat: (2000 leütés)  |  Típus: - 1

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.