Fejlődésregény

A bolgár futballfeltámadás nyomában

Ne győzködjük egymást arról, létezik-e fejlődés, vagy csak változásról érdemes beszélni; és ne fárasszuk magunkat a változás definiálásával sem. Fölösleges. Ami itt meg lesz mutatva, arra úgyis csak egyetlen szó illik, legföljebb a jelzőket keresgélhetjük hozzá: fejlődés ez, erőteljes, hétmérföldes léptű, nagy ívű.

Tapasztalhatta az Olvasó: a 2000 labdarúgó-rovata ritkán jelentkezik, de amikor szót kér, mondanivalójának súlya van. Most sem lehet kisebb a célja, mint a csüggedők fejének fölemelése. Amikor hazai pályán arról folyik a vita, hogy a profi futballból miként vonuljon ki az állam úgy, hogy közben nagy összegeket pumpál bele, lássuk, hogyan lábalt ki a válságból néhány erőteljes intézkedéssel a Bolgár Népköztársaság labdarúgása. A jobbtól tanulni nem szégyen.

Ugorjunk a dolgok közepébe, s lássuk, milyen válságtünetekkel kellett bolgár sportbarátainknak szembenézniük bő két évtizeddel ezelőtt. És vegyük észre, hogy nyomban a legmagasabb szinten kezdték a szembenézést.

Tárgyilagos bíráskodást!

Az MTI jelenti: A Bolgár Labdarúgó Szövetség elnöksége a legutóbbi ülésén a bírók tevékenységét elemezte. Az állásfoglalás szerint a bírók nem kis része helyesen értelmezte a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának a labdarúgás színvonalának emeléséről hozott határozatát. Tárgyilagos, elvhű, hozzáértő bíráskodásával hozzájárult a labdarúgás fejlődéséhez, mivel igazságos ítéleteivel a jobban felkészült csapatot segítette győzelemre. A játékvezetők egy másik része azonban sok hibával, nem elég pontosan vezeti a mérkőzéseket, és nem lép fel elég határozottan az egyes labdarúgók által tanúsított durvaságokkal szemben. Ezek a bírók nem elég szakszerűen és nem becsületesen vezetik a mérkőzéseket, nem képesek megszabadulni az egyes klubok iránti érzelmeiktől, könnyen befolyásolhatók. Ennek következtében az új bajnokság egyes mérkőzésein lényeges és ráadásul tudatos tévedések fordultak elő. Az elkövetett súlyos hibák, [az] elvtelen magatartás és elégtelen szakmai felkészültség miatt egy bírót örökre, egy másikat két évre, több játékvezetőt pedig fél-fél évre eltiltottak a bíráskodástól. A szövetség határozatot hozott, amely kimondja, hogy a bíráskodásnak minden esetben tárgyilagosnak, elvhűnek és szakszerűnek kell lennie, teljesen függetlenül attól, hogy mely csapatok mérkőzéséről van szó. (Népsport, 1979. szeptember 23.)

Amennyiben a labdarúgás egyik – mondjuk így – hatalmi ága, a bíráskodás egyenesbe jön, joggal várható, hogy a fékek és ellensúlyok megfelelő működésének következtében megtisztul a légkör, s javul a játék. Az élet azonban sohasem szegődik merev, íróasztal mellett született elméletek szolgálóleányául, s a bolgár futball hepehupás útján néhány évvel később újabb káros jelenségek mutatkoztak:

Példás büntetések a bolgár labdarúgásban

A Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának titkársága a szerdai labdarúgó-kupadöntőn (CSZKA–Levszki 2–1) előfordult botrányos események miatt feloszlatta a Levszki Szpartak Szófia és a CSZKA Szeptemvrijszko Zname sportegyesület labdarúgó-szakosztályait. A két csapat edzőjétől megvonták azt a jogot, hogy a továbbiakban bármiféle munkakört ellássanak a testnevelés és a sport területén.

A titkárság határozatában ésszerűtlennek minősítette azt, hogy a jövőben a Nemzetvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Közlekedési Minisztérium labdarúgó-együtteseket működtessen. Ezek helyett területi szervezési alapon csapatokat kell létrehozni, amelyek a bolgár I. Ligában indulnának a következő idényben.

A BKP titkársága azt ajánlja a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség Központi Tanácsának, továbbá a Bolgár Labdarúgó Szövetségnek, hogy:

– idén ne adják át a bolgár labdarúgókupát,

– a most befejezett bajnokságból zárják ki a Levszki Szpartakot és a CSZKA Szeptemvrijszko Znamét, minden elért eredményüket töröljék, és ennek megfelelően módosítsák a tabella végeredményét.

A szerdai Levszki Szpartak–CSZKA kupadöntőn az utóbbi csapat 2–1-re diadalmaskodott, így harmadik alkalommal érdemelte ki az elsőséget a hadsereg együttesének legénysége.

A bolgár napilapok csütörtöki beszámolóikban éles hangú kommentárokban foglalkoztak a sportszerűtlen légkörű találkozóval, a magukról sokszor megfeledkezett játékosokkal. A döntő során a bíró három játékost kiállított, nyolc másiknak pedig sárga lapot mutatott fel.

A Rabotnicseszko Delo, a BKP KB központi napilapja szerint a játékidő mindössze egyharmad részében foglalkoztak a labdával a játékosok, a további percek során inkább a durva belemenésekkel…

A BKP KB titkársága külön határozatot hozott a mérkőzés után. Ebben megállapítják, hogy az idei kupadöntő méltatlan színjátékká fajult. Sportesemény helyett futballhuliganizmussá vált a 90 perc, ahol a szocialista sporterkölcs alapvető normáival ellentétes jelenségek is kifejeződtek. Kiemelték: a mérkőzésen történtek durva provokációt jelentenek azokkal az erőfeszítésekkel szemben, amelyek célja a bolgár futballéletben észlelt tűrhetetlen jelenségek megszüntetése.

A titkárság rendeletében feloszlatta a két egyesület labdarúgó-szakosztályát. Az edzők mellett a klubvezetők sem végezhetnek a jövőben irányító munkát a bolgár testnevelés és a sport területén.

A titkárság – a korábbiakban közölt szankciójavaslatok mellett – még azt is kéri a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség központi tanácsától és a Bolgár Labdarúgó Szövetségtől, hogy:

– vonják személyesen felelősségre a kupadöntőn történtekért a hibát elkövetett vezetőket, sportszerűtlenkedő labdarúgókat,

– a Dimitrovi Komszomol Központi Bizottságával együtt foganatosítsanak hathatós intézkedéseket a labdarúgók, a labdarúgóedzők és a szurkolók közötti nevelőmunka határozott megjavítása érdekében. – MTI (Népsport, 1985. június 21.)

A kifinomult hatalomgyakorlás klasszikus esetét látjuk kibontakozni. A BKP KB elvi útmutatást ad, amint a kommüniké fogalmaz: ajánl (hol itt a sokszor emlegetett durva beavatkozás vagy a kézivezérlés?), az országos sportvezetés pedig magáévá teszi az ajánlást, és szakszerűen alkalmazza, amint itt áll:

Új klubok a bolgár labdarúgásban

Ismeretes, hogy a CSZKA Szeptemvrijszko Zname és a Levszki-Szpartak futballklubokat a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának Titkársága és a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség ajánlására feloszlatták…

Az új klubok, a Szredec és a Vitosa megtartják a két előd játékosainak nagy részét, s a hagyományos piros, illetve kék színeket is, és kizárólag a labdarúgással foglalkozhatnak. […]

Ezzel a döntéssel egy időben nyilvánosságra hozták az új labdarúgó-válogatottkeretet […] Ebbe a keretbe nyolc játékost ad a Szredec és a Vitosa. […] (Népsport, 1985. július 9.)

Akinek megvan a magához való józan esze, látja, hogy a cégtábla sportszakmai alapon történő átfestése meghozza gyümölcsét. Ide tartozik még, hogy a teljes(ebb) megtisztulás érdekében a bolgár labdarúgás két vezetőjét, Nikolov és Nanov elvtársat még 1985-ben 18 esztendei börtönre ítélték (a szabadulás éve: 2003, ez is aláhúzza témánk időszerűségét), a kiváló képességű Boriszlav Mihajlov kapust pedig örökre eltiltották a játéktól. Az elrettentő ítéletek megtették hatásukat. A bolgár válogatott az év végén továbbjutott a világbajnokságra, Mexikóba (12 évig vártak erre a dicsőségre), ahol egy vereség mellett két döntetlent is sikerült elérnie. A csapat erőssége a kapus, Boriszlav Mihajlov volt. Információink szerint a két lecsukott elvtárs is gyorsan ült, talán már a világbajnokság utáni jutalomosztást sem késték le.

A labdarúgórovat következő jelentkezésekor rátérünk az albán példára. 1985-ben a Sporti popullor (a tiranai Népsport!) szerkesztője figyelmeztetőleg emelte föl az ujját: „Egyes idősebb futballisták szánt szándékkal gátolják az ifjú tehetségek kibontakozását”, miközben „sok fiatal futballistának csak a divatozáson és a hosszú hajon jár az esze, ahelyett, hogy a jobb eredmények elérésére törekedne”.

Kategória: Archívum  |  Rovat: ÖV ALATT  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.