Tatárszentgyörgy árnyékában

EP

Öt évvel ezelőtti megemlékezésünkön még Borbély Szilárd és Esterházy Péter is felléptek. Az idei estünkön rájuk is emlékeztünk. („Ó, a Mester széles háta vagy köpönyege mögött lenni beh jó” – B. Sz.)
Fotó: Szöllősi Mátyás

Tíz évvel ezelőtt, február 23-ára virradó éjszaka Tatárszentgyörgyön meghalt egy ötéves kisfiú és az apja. Megölték őket. Mint később kiderült, Tatárszentgyörgy a cigányok elleni sorozatgyilkosság egyik stációja volt. A sorozatgyilkosság rasszista kiötlői hagymázos vízióikban magukat világmegváltóknak képzelték. Vagy egyszerűen élvezték, hogy bármit megtehetnek.

Nagy társadalmi bűntudatot nem váltott ki se a sorozatgyilkosság maga, se a hat halálos áldozat. Az áldozatok családjait néhányan segítik, köztük egy civil csoport, a „Csorba-család karácsonya”. Tatárszentgyörgy tragédiájáról megemlékeztünk öt évvel ezelőtt is. Akkor a középnemzedék íróit, költőit kértük fel. Ketten közülük már nem élnek.

 

 

A 10. évfordulóra való megemlékezésre fiatal írókat, költőket kértünk fel. Talán számukra majd egyszer tágabbra nyílik a tolerancia ajtaja. Áfra János, Bödecs László, Fehér Renátó, Kállay Eszter, Mécs Anna, Papp-Zakor Ilka, Simon Márton emlékeztek estünkön. Zenélt, mint öt évvel ezelőtt is, a Romano Glaszo.

Itt következő oldalainkon az esten elhangzottakból olvashatnak egy válogatást. Az estről készült videó (Csata Hanna és Gáspár Szabolcs felvétele) megtekinthető a 2000 youtube-csatornáján, illetve megtalálható Fb-oldalunkon.

 

a.j.

 

Ha csatlakozna az áldozatok családjait segítő csoporthoz, keresse a „Csorba család karácsonya – 2010” https://www.facebook.com/groups/nefelejts/ csoportot a Facebookon. Ha pénzutalással támogatná a családokat, az Oltalom Karitatív Egyesület alszámlát nyitott erre a célra: MagNet Bank 16200106-00064620. Külföldről utaláshoz: IBAN: HU60 1620 0106 0006 4620 0000 0000. Köszönjük!

Kategória: Archívum  |  Rovat: (2000 leütés)  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.