(2000 leütés)

A béreslegény

Kenderzsuphaju bojtár, egyszeri fityfiritty,
Majd széles kedvü béres, a mezőn csupafütty,
Immár pimasz inasként zsinór, fesz jellemez,
Leszek hamar komornyik, vidor képem meszes,
Intézővé neveznek, boltos megrövidül,
A gazdámtól a pénztár az én zsebembe dűl,
Henyélek a kocsimban és nagyság leszek így;
(Refrén)
Nagyság leszek, nagyság leszek, nagyság leszek csak így
A bérest, csupafüttyöst hamar elfeledik,
A bérest, csupafüttyöst hamar elfeledik.

Felvásárlom a voksot, de kerüljön vagyon,
Jelölt leszek a Házba, s magam beszavazom,
Saját érdekem, értsék, nem ellenezhetem,
Minden igenem elkelt? Jó portéka a nem.
Élc, dagály, tinta: ontom, nyelvemről méz csepeg
Ha szószéken toporgok, mint lord kapok helyet
Esküdtszék, város élén, és nagyság leszek így;
(Refrén)
18. századi angol népdal

Fordította N. KISS ZSUZSA
A népköltészet, mint e vers elemzése is igazolja, a nép szemével tekint a világra. A parasztság keserves, küzdelmes mindennapjairól olvashatunk, de megcsillan a felemelkedés lehetősége is. Az egyszerű brit béreslegény – aki úgyszólván vándormotívum, hiszen köztudomásúlag a magyar népdalban is egy béreslegény rakja meg jól a szekeret, pedig a sarjútüske böködi a tenyerét – szívósságával, következetes elszántságával érdemli ki, hogy végül dologtalanul élhesse… Illetve nem is, a dologtalanul, az elrontja az egészet. Inkább így:
Ez a népdal a népmesékhez hasonlóan mutatja be, hogyan válik a 18. századi angol társadalmi viszonyokkal elégedetlen népi származású fiatalember cselekvő reformerré. Lúdas Matyi és Robin Hood módjára áll jogos bosszút az urakon. Először csak az árdrágító boltostól szedi el a pénzét, majd közvetlen kizsákmányolóját, saját gazdáját fosztja ki, hogy pályája csúcsán Westminsterben kereskedjen a voksokkal… Ez sem jó, másképp kell:
Mivel a népköltészeti alkotás gyakran szép is, ez a dal is szépen ábrázolja a béreslegény és az antagonisztikus ellentétben álló társadalmi erők közötti feszültséget. Az ismeretlen költő a béreslegény jókedvét, s ezen keresztül a dolgozó emberek egészséges életigenlését fejezi ki. De szerezzen csak tudást és befolyást az egykori béreslegény, a kiváltságokat megvető, nincstelen suhanc, az országgyűlésben aztán megmutatja, kinek a képviseletében… Nem ezt kell kihozni belőle.
A béreslegény című vers angol népdal. Az egész vers tulajdonképpen egyetlen fokozás, ami szóalakzat ugyan, de, mint látjuk, szövegszinten is érvényesíthető. A fokozás alapja az, hogy a dal elején a béreslegény mer nagyot álmodni, és álmát tűzön-vízen át megvalósítja. A jelen költemény tehát a béreslegény lehetséges életpályamodelljét állítja elénk a művészet eszközeivel.

Kategória: Archívum  |  Rovat: (2000 leütés)  |  Típus: - 1

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.