2000 leütés (Szilágyi Ákos)

Inflációs idõket élünk. Irodalmunkban elszaporodtak a nullák. Az irodalmi nullák, természetesen. Rettenthetetlen nullák kora jõ. Lehet egy nullával több? Már mért ne lehetne?! Jönnek a nullák. Az elsikkasztott irodalom nullái. Az irodalmi túlnépesedés nullahegye. Jönnek, csak jönnek. Egyenest a nullaházból – a halhatatlanságból! Ott várták a világraszóló ébredést. Elõrefagyasztva. Jönnek a harag nullái. Bús irodalmi nullák, szédelegve. Egy nekikeseredett nulla a mellét veri: „Én nem nulla? Én, aki már akkor nulla voltam, amikor ti még négyjegyû szám?!” Nulla, nullább, legnullább… Az elismerés fokozatai. „Nincs nála nagyobb nulla!” – irodalmi bók. „Lenullázlak, haver!” – irodalmi csontmolnár munkavégzés közben. Mindenkit le lehet nullázni, csak a nullát nem. Egy nullába minden belefér. Anything goes.

A nullának minden nulla. Mindenekelõtt nulla az irodalom. Nulla a múlt, nulla a jelen. Ez a világ egy nagy nulla! Nulla a kiválóság. Nulla a tehetség. Nulla az ember. Sõt, nulla a nulla is. Ha már! A nullakánonba csak az kerülhet be, akit már lenulláztak: átment az irodalmi nulla-lét fokán. Majd még meglátjuk, mi lesz belõle. Mekkora nulla. Nagy nulla vagy jelentéktelen. Néma nulla vagy szószátyár hõzöngõ. Meglátjuk, hová kerül a nulla-sorban: az élre vagy kulloghat a sor végén – a nagyobbnál is nagyobb nullák után.

A nullakánonban csak nullák maradhatnak meg, valamire való írók nem. A szuverén nullák mindannyiszor felhördülnek, ha egy író a kánon ellenére dicsõül meg a világban. Valaki lesz belõle valamiért. Ki engedte meg? Hol a kánonod? Igazold magad, nyomorult! „Szép kis világban élünk! – hüledeznek a nullák! – Szégyen és gyalázat! Aljas merénylet a nullák ellen! Világ-összeesküvés! Nullaságunk lábbal tiprása! Tessék, megint nem nulla kapta az irodalmi Nobel-díjat is!” A nullának persze a Nobel-díj is nulla. Egy marék dinamit ára, ha úgy vesszük. „Nihilizmus és dinamit – valaha kéz a kézben jártak. És mit látunk ma? Mi van a nihil kezében? Tán dinamit? Egy fenét! A nihil helyén díjátadó bizottság ülésezik, a dinamit árából pedig világraszóló díj lett. Egyszóval a Semmibõl igen nagy Valami!” Sebaj, majd csak elmúlik ez is, majd csak ezt a szégyent is túléljük valahogy! A díjak és díjazottak jönnek-mennek, a nulla azonban halhatatlan. Szóval, nesze semmi, fogd meg jól!

Kategória: Archívum  |  Rovat: (2000 leütés)  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.