2000 leütés

2000 leütés

„Budapesten az utóbbi években olyan rohamos az építkezés, és a város belső területén lebontott régi házak fölszabaduló telkeire annyira reá vetette magát, hogy az utolsó két évszázadnak úgyszólván minden építési emléke a szemünk láttára pusztul el” – írta 1911-ben Petrik Albert építész, aki mellesleg háromezer fényképet készített a lebontott régi házakról, és mindegyikhez gondosan odaírta, hogy mikor tűnt el.

Közismert, hogy 1896–97 körül az Erzsébet híd építéséhez nagyszabású városrendezési, város- fejlesztési „projekt” kapcsolódott, aminek áldozatául esett Pest belvárosának barokk kori magva, elmerültek a múltban a kedves, egymáshoz fűzött terek, a Hal tér, Rózsa tér, Kígyó tér, Sebestyén tér, elvesztek a szelíd, egy-kétemeletes, magastetős házak szép kapuszárnyaikkal és bájos copf díszítéseikkel. Ez a város hatalmas lendületű modernizálódásának kora volt, amely nem tűrte a régit és kisszerűt, radikális volt és hivalkodó.

Van Budapestnek egy része, a Király utca, Dob utca, Holló utca, Kazinczy utca környéke, ahol még két-háromemeletes, többnyire klasszicista házak állnak egymás mellett, szép sorjában. Azt mutatják, milyen volt a város a 19. század közepén. Látszik a szegénység és a pusztulás, de szinte zavartalan az egység. És az elhagyott házakba boldogan beköltözött az ifjúság. Sivár foghíjtelket keresztezve, pisiszagú, sötét folyosón át jutnak be egy lakatlan ház tágas udvarába, aminek közepén egyetlen nagy, öreg fa áll. Nem törődnek az elmúlással, az ócska székeken ülve élvezik a csendes zenét és a hely hangulatát.

A Király utca azonban nagyon közel van a Belvároshoz, jó a közlekedés, értékesek a telkek. A kerület nagy fejlesztésekben gondolkodik, modern, 21. századi várost álmodik. Meg is kezdődött a telekspekuláció, már tervezik ide a hét-nyolcemeletes lakóparkokat. A főváros azt állítja, nincsenek eszközei, hogy az átalakítást megakadályozza. Új Petrik Albertre volna szükség – kérdés, hány tekercs filmet kellene elkattintgatnia –, mert félő, hogy megismételődik, ami százegynéhány évvel ezelőtt történt, és végképp elveszítünk valami fontosat.

Kemény Mária

Kategória: Archívum  |  Rovat: (2000 leütés)  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.