Vietnami híradó

Kiadja a Vietnami Szocialista Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

(…)

1. A XI. országgyûlési ciklus képviselõi választása

A 2002. május 19-én Vietnamban rendezték az Országgyûlés választását. A választásra jogosultak 99,73%-a adott le szavazatot, 498 képviselõt választottak. 498 képviselõ közül 135-öt választottak újra (27,11%), 136 képviselõnõ (27,3%), a nemzeti kisebbségû képviselõk 17,27%-ot teszi ki (86 képviselõ), 51-en a párton kívüliek (10,24%), 13 független jelölt közül 2-en bekerültek a Parlamentbe.

(…)

Vietnam emberi jog érvényesüléssel kapcsolatos fõbb eredményei

(…)

e. A kultúra területén

Vietnam arra törekszik, hogy kialakítsa egy haladó szellemû és nemzeti identitási kultúrát, 54 kisebbségi közösségek sokoldalú, sokszínû egységes kultúrát. A rádió is több kisebbségi nemzeti nyelvû adásokat sugároz. Az ország terültének 92%-án foghatják a központi Rádióadást, 82%-án foghatják a TV-adást.

(…)

Diplomáciai front a Parizsi tárgyalásokon

2003. január 27-e lesz az Egyezmény aláírásának 30.ik évfordulója.

1973. január 27.én Parizsban a tárgyaló felek (a Délvietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány, a Vietnami Demokratikus Köztársság Kormánya, a Vietnam Köztársaság – (Saigon-) kormánya, és az Amerikai Egyesült Államok kormánya aláirtak a megállapodást a háború megszüntetésérõl és abéke helyreállításáról Vietnamban.

Ez a megállapodás a vietnami nép sorozatos gyözelmei nyomán jött létre.

A Parizsi Egyezmény aláirása a népünk hosszan tartó harcának nagy eredménye és nemzetünknek diplimácia történelmében legnagyobb eredménye volt.

2003. Január 16-án Hanoiban a “Diplomáciai front a Parizsi tárgyalásokon” cimû tanácskozást rendezte a VSZK Külügyminisztériuma. A szimpoziumot megnyitó beszédében NGUYENDY NIEN külügyminiszter kiemelte: A Parizsi Egyezmény a fronton folytatott harcunk fejleményével és ennek sorozatos nagyszerû sikereink eredménye volt. A Parizsi konferencia és a Parzsi Egyezmény a vietnami diplomácia ragyogó fejezete, amely fontos helyet foglal és kiemelkedõ szerepet játszik népünk nemzeti felszabadításáért és az ország egyesítéséért vívott harcában.

VU KHOAN Miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a tárgyalási folyamat, amely a háború megszüntetésérõl és a béke helyreállításáról szóló 1973 Parizsi Egyezmény aláirásához vezetett, ragyogó fejezeteket írt be a vietnami diplomáciai történelmi könyvbe, amelyben legkiemelkedõbb jellemzõje: “Összehangolás” a stratégia és taktika összehangolása, a politikai, katonai és diplomáciai harc összehangolása, a nemzet és a nemzetköziség összehangolása, a függetlenség, önállóság és nemzetközi szolidaritás összehangolása.

NGUYEN THI BINH asszony, a volt Államelnök-helyettes, a Dél Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány Külügyminisztere, a DIFK tárgyaló delegáció vezetõje a “Parizsi Egyezmény, visszatekintés 30 év után” cimû elõadásában két vezérfonalat emelt ki, amely döntõ fontosságú jelentõsséggel bir a tárgyalásol során: a katonai fronton folytatott harc éa diplomáciai harc összehangolásának mûvészete, a nemzetközi szolidaritás, a nemzeti erõforrás és a kor ereje összehangolása.

Kategória: Archívum  |  Rovat: ÖV ALATT  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.