Mese Tookie-ról, Arnoldról meg az ingadozó álláspontról

Szívmelengetõ karácsonyi történetekhez szoktatott bennünket Ausztria. Óhatatlanul eszünkbe jut a kis oberndorfi plébániatemplom, ahol 1818 karácsonyán tönkrement az orgona, így azután Joseph Mohr atya és Franz Gruber, az orgonista írtak gyorsan egy fölöttébb egyszerû dalocskát, melyet gitárkísérettel is elõ lehetett adni. Ez volt a Csöndes éj. És eszünkbe jut a búcsúzkodó von Trapp család A muzsika hangja címû filmbõl, “so long, farewell, auf wiedersehen”, és már el is húztak a náci Salzburgból, hogy új életet kezdjenek Vermont államban.

Most pedig itt egy harmadik, nem kevésbé lelkesítõ mese a kicsiny Ausztriából. Egy szép napon, néhány évvel azután, hogy von Trappék megpattantak az országból, egy fiúcska született Grác városa mellett. Arnold volt a neve, és minden áldott nap keményen edzette a testét, és elment Amerikába, és Kalifornia kormányzója lett belõle, és egy reggel döntést kellett hoznia: megkegyelmezzen-e egy többszörös gyilkosnak, akit Tookie Williamsnek hívtak. Arnold úgy döntött, engedélyezi Tookie kivégzését.

Erre odahaza, kedves városában, Grácban a politikusok azon nyomban hülyét kaptak. Bezzeg nem így volt ez régen! Amikor valamelyik helyi vagány csávó nagyot dobott, mondjuk szerencsét próbált a szomszéd birodalomban, és Führer lett belõle, és elkezdte az emberek mészárlását, a szülõvárosában már alig várták a következõ Anschlusst, hogy viszontláthassák. Most azonban a szocdem és zöld tanácsnokokat és képviselõ urakat szörnyen fölháborította, hogy szegény Tookie odaveszett, és haladéktalanul a tettek mezejére léptek. (Mert mai napság ezt hívják “tett”-nek az európai politikában.)

Követelték, hogy Arnold nevét távolítsák el az Arnold Schwarzenegger Stadionról, és javasolták, hogy a sportpályát nevezzék ezentúl Tookie Williams Labdarúgó Stadionnak. Emellett kezdeményezték, hogy Arnoldot fosszák meg osztrák állampolgárságától, hiszen Európában törvénytelen a halálbüntetés – ez az oka annak, hogy egy olyan barbár ország, mint az Egyesült Államok, nem is lehet az EU tagja. (“Mindjárt sírva fakadunk” – szokták mondogatni az amerikaiak, amikor ezt felhánytorgatják nekik.)

– Népünknek elege van belõle – jelentette ki a Guardianben Peter Pilz, a stájer tartományi parlament képviselõje. – A mi szemünkben az állam nevében követett el bûnt.

Engem hidegen hagy a halálbüntetés kérdése. Ezzel szemben nagy híve vagyok annak, hogy szuverén igazságügyi rendszerek a maguk hatáskörében döntsenek saját büntetõjogukról. Emiatt tölt el örömmel Arnoldunk válasza a gráci “fenyegetésre”. Azt írta egykori kedves városa polgármesterének, hogy kormányzói hivatalában késõbb is döntenie kell majd a siralomházi rabok sorsáról, legközelebb januárban. Így hát, közölte a kormányzó, “hogy megkíméljem Grác városának felelõs politikusait a további kellemetlenségektõl, azonnali hatállyal visszavonom tõlük az engedélyt, hogy a Liebenauer Stadiont bármiféle összefüggésbe hozzák a nevemmel… Elvárom, hogy a feliratot 2005 végére tüntessék el”. Mivel a legtöbb európai város közmunkát végzõ alkalmazottjai január második hetéig szabadságukat töltik, nincs kizárva, hogy a gráci polgármester az elsõ arra járó albán muzulmán menekülttel volt kénytelen alvállalkozói szerzõdést kötni.

“Grác városának a nevemmel történõ bárminemû reklámozását ezennel megtiltom – folytatta Arnold. – A késõbbiekben Grácban semmiféle gondot nem okozhatnak kaliforniai kormányzóként hozott határozataim, hiszen minden hivatalos kapcsolat megszûnt közöttünk.” Nyomatékul a kormányzó visszaküldte az 1999-ben neki ítélt “becsületgyûrût”, melyet “a város hírnevének öregbítéséért” kapott.

Úgy tûnt, ez a lépés mindenkinek megfelel. Újév napján Grác vígan átkeresztelheti a stadiont Tookie Williams nevére, és “az állam nevében bûnt elkövetõ” Schwarzeneggernek sem lesznek álmatlan éjszakái amiatt, hogy Grác város tanácsa bármelyik pillanatban hozhat egy megalázó határozatot, mellyel hivatalosan is megfosztja õt a “becsületgyûrûtõl”.

Ki tudja, miért, a kormányzó szakítólevele aggodalmat keltett az osztrák városban. Siegfried Nagl polgármester kérlelni kezdte Arnoldot, gondolná át még egyszer ezt a lépést, mire azt a választ kapta, hogy a gyûrût már postázták. Úgy látszik, Kurt Waldheimen kívül más osztráknak nemigen sikerült nemzetközi hírnevet szerznie a közelmúltban, sõt mintha a “Tookie Williams nevét a stadion homlokára!” mozgalom is veszített volna kezdeti lendületébõl. Pedig a korábbi Los Angeles-i utcai bandavezér arcmása nyilván jól mutatott volna egy dirndliruhán vagy egy vagány szabású buggyos léderhózin, és emlékül az étlapokra is fölkerülhetett volna néhány ínycsiklandó fogás. Mondjuk a Bécsi szelet 7-Eleven módra, hiszen Tookie egy 7-Eleven üzletben ölte meg a 26 éves Albert Lewis Owens bolti eladót. És erre különösen jól csúszna a Tiroli rétes à la Brookhaven, amely a hasonnevû motelt idézné föl, ugyanis itt mészárolt le Tookie száz dolcsiért egy egész tajvani családot. Mindezt a kedves vendég a Kurvaanyád almalével öblíthetné le, mert Tookie is ily módon fenyegette meg az õt bûnösnek találó esküdtszéket. Egyszóval az új stadionnév döntõ lökést adna az osztrák idegenforgalomnak.

Schwarzenegger nem konzervatív, és kormányzói minõségében csalódást okozott. Grácba küldött levele ennek ellenére nagyszerû, és jókedvünket csak fokozza aGuardian szalagcíme. A lap azt írta a “vitáról” közölt cikke fölé: “Ausztriában »Tookie« visszavág Schwarzeneggernek”. Nos, ez az, amirõl nincsen szó. A kormányzó egyetlen oldalnyi szöveggel elejét vette ennek az egész elmebeteg “visszavágónak”, és jól használható példát adott az amerikai–európai kapcsolatok kezelésére, fölismervén az alapvetõ különbséget: míg az amerikaiak felelõsséget és kötelezettségeket cipelnek a vállukon, addig az európaiaknak álláspontjuk van. Sõt minél több álláspont bukkan föl az Európai Unióban, annál kevésbé képes az EU cselekedni. Önelégülten parádézik föl-alá a világpolitika színpadán, abban a biztos tudatban, hogy senki sem vár tõle semmit. Ha egész országok óhajtanak összeborulni önünneplõ, álszent gesztuspolitikájuk jegyében, és ezt komolyan politizálásnak nevezik, miért ne támogatnánk õket ebben? Gráci elöljárók belpolitikai üggyé akarják fölfújni Tookie-t? Nosza. Vigyék csak, jót tesz majd az idegenforgalomnak.

Arnold meg ezt énekli a von Trapp család nyomán:

Színész városatyák,

Zöld Párt, lihegõ hév,

Sorozatgyilkos

mint új stadionnév,

Gyatra gyûrûi

szülõhoni kegynek

Korántsem kedvesek

az én szivemnek.

Arnold üzenete Grácba: Egyelõre ne telefonáljatok. Majd hívlak én.

FORDÍTOTTA BARABÁS ANDRÁS

A VERSBETÉTET FORDÍTOTTA N. KISS ZSUZSA

Kategória: Archívum  |  Rovat: ÖV ALATT  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.