Öv alatt – A transzformációs processzus beindítása

Václav Havel

A transzformációs processzus beindítása

Hommage a Franz Kafka és George Orwell

Egyfelvonásos vígjáték

Karel Schwarzenbergnek

Szereplő személyek:
Miniszterasszony
Műsorvezető-újságírónő
Ondřej Černý

Tévészignál. Az esti tévéhíradó stúdiója. A képernyőn egy rózsaszín kiskosztümben lévő fiatal nő mosolyog. Az indokolatlanul U-alakú asztal túloldalán ül OndřejČerný, egy erősen középkorú, ősz hajú férfiú, sötétszürke zakóban, világoskék ingben, és sötétkék nyakkendőben. Szemüveges. A műsorvezető-újságírónő és Ondřej Černý között egy másik plazmatévé képernyője lóg. Ezen némán áradnak a hírek. Mindkét színész maga elé mered. Kisvártatva a képernyőn megjelenik a szintén rózsaszín kiskosztümben lévő Miniszterasszony feje. A darab folyamán a miniszterasszony feje alatt a képernyőn futnak a sport-, a külföldi, és a hazai hírek. Kint sötétedik.

Műsorvezető: Miniszterasszony, kérem, tájékoztasson bennünket Ondřej Černý visszahívásának a pontos indokairól.

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Ondřej Černý visszahívásának a pontos indokait már elmondtuk, lényegében arról van szó, hogy folytatjuk a transzformációs folyamatot. (Ondřej Černý-t kisebb áramütés éri) Mi már áprilisban jeleztük, hogy annak az elemzésnek az eredményeire várunk, amelyet a BDO cég készített számunkra, s ugyancsak eldöntöttük, hogy átvilágítjuk ezeket az eredményeket…

Műsorvezető: Most a pontos indokokat kérném elmondani. Most. Kérem.

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Most mondtam el a pontos indokokat. Abban a pillanatban, mikor rosszul vannak beállítva az irányító-, és működési processzusok, amikor kiderül, hogy az egész transzformáció (Ondřej Černý-t erősebb áramütés éri), ahogy el lett kezdve…

Műsorvezető: …mit jelent az, hogy rosszul beállított processzusok? Mit csinált rosszul Ondřej Černý úr?

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Nem akarok arról beszélni, hogy mit csinált Ondřej Černý.

(egércincogás)

Műsorvezető: (próbál nem sírva fakadni) Ön visszahívta az igazgatót, ezért jogunk van megtudni, hogy miért.

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Ön engem az irányító processzusokról kérdez. Nyilvánvaló, hogy most nem a visszahívásról kérdez, s eddig sem az igazgató visszahívásáról kérdezett – hanem az irányítási processzusokról? És hogy azok mit jelentenek?

(Egércincogás az asztal alatt, a műsorvezető felugrik az asztalra, Ondřej Černý is szeretne, de nem bír. A műsorvezető egy mozdulattal elnézést kér a nézőktől, és visszaül)

Műsorvezető: (sír) Miniszterasszony! Én azt kérdezem, hogy mit -csinált- Ondřej- Černý-rosszul.

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Ondřej Černý olyan vezető volt, amilyennek lennie kellett. Azt kapta feladatul, hogy dolgozza ki, és kezdje meg a transzformációt (egy erősebb áramütés után Ondřej Černý haja az égnek áll), amit el is végzett, becsülettel.

Műsorvezető: Akkor miért hívták vissza… most dicsérte meg… miért hívták vissza…

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Igen, megdicsértem, mert elkezdte az egész processzust. (Egerek rágcsálása. Černý arcán vércseppek jelennek meg.) És nagyon jól csinálta, úgyhogy mi is elégedettek voltunk. Mindenesetre azonban kiderült, hogy annak az elemzésnek a keretei között – amelyik lezajlott, s amiről beszéltem – megállapítottuk, hogy némely processzusok hibásan vannak beállítva, s ezeket meg kell változtatni. S ezeknek a transzformációs lépéseknek a keretei között – ahogyan azt előre jeleztük is – az első lépés éppen az igazgató visszahívása volt.

Műsorvezető: (eltakarja a szemét) Miniszterasszony, ne haragudjon, mit jelent az, hogy Ondřej Černý rosszul állította be a processzusokat? Mondja meg nekem, mit csinált ez az ember rosszul? (Az utolsó szavakat már nem tudja kiejteni.)

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Ondřej Černý nem állította be rosszul a processzusokat, inkább az volt a cél, hogy a processzusok, amelyek rosszul voltak beállítva, és nem pontosan úgy működtek, ahogy működniük kellett volna, tehát hogy ezek megváltozzanak.

(Csontropogtatásához hasonlító hang. Ondřej Černý fájdalmában nyelvébe harap.)

Műsorvezető: (suttogva) Miniszterasszony, kérem… mondja meg nekem… mit csinált ő rosszul? Ön ennek a beszélgetésnek a folyamán megdicsérte, s ez az ember, Ondřej Černý befejezte pályafutását. (Ondřej Černý feje az asztalra bukik, teste meg- meg rándul.) Meg tudná nekem mondani, mit csinált rosszul… miért kellett olyan hirtelen visszahívni??…

Miniszterasszony: (kifejezéstelenül) Akkor még egyszer elismétlem önnek, hogy a visszahívás alapja éppen az volt, hogy be akarjuk állítani azokat a processzusokat, amelyek működésképtelennek bizonyultak, vagy rosszul, vagy nem egészen működtek, hogy helyes beállítást kapjanak, hogy az egész transzformációs processzus (Ondřej Černý egy újabb adag áramütés után holtan terül el az asztalon, a műsorvezető lerogy a földre), amelyik itt zajlik, és továbbra is zajlani fog, végül is teljesen helyes irányt kapjon. Én itt most nem akarom ezt a kérdést személyes síkra terelni. Mert ez nem személyes ügy, hanem ez egyszerűen az új processzusok olyan beállítása, hogy azok működjenek.

Műsorvezető: (kezeivel a földről a képernyőn lévő Miniszterasszony után kapkod) Ez egyáltalán nem személyes kérdés. Mi- volt- a- része- Ondřej- Černý- nek- abban, hogy ezek az irányítási processzusok nem az eredeti elképzelések szerint futottak le. Mit- csinált- Ondřej Černý- rosszul, és miért kellett egyik pillanatról a másikra visszahívni? Mintha például valami vagyon elleni bűncselekménnyel gyanúsítanák.

Miniszterasszony: (mosolyog, majd komolyan, minden szót kiélvezve, szónokolni kezd) Azt gondolom, nem kéne egy egészen más síkra tévednünk, s nem gondolom, hogy teljesen rendben lévő ezt a most zajló processzust a vagyon elleni bűncselekményhez hasonlítani.

A szín elsötétül. Néhány tizedmásodpercig csak a felirat villódzik: A ROSSZUL BEÁLLÍTOTT PROCESSZUSOK NEM JAVULTAK ANNYIT, HOGY AZ ELMOZDULÁS, A TRANSZFORMÁCIÓ KERETEI KÖZÖTTI EGÉSZ ELMOZDULÁS ELÕBBRE JUTOTT VOLNA

Zene. Lassan kigyúlnak a fények. Ondřej Černý az U-alakú asztal körül masírozik. Lábát patkányok rágták meg. Kezei elfeketedtek az áramütéstől. A Műsorvezető fejbe lövi magát. A Miniszterasszony kilép a képernyőből, s mint egy pillangó a színpad fölé lebben és letelepszik egy antennára. Kezdődik a Gólösszefoglaló.

Matìj Hollan

FORDÍTOTTA BOJTÁR ENDRE

Kategória: Archívum  |  Rovat: ÖV ALATT  |  Típus: -

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Please type the characters of this captcha image in the input box

A kommenteléshez kérjük gépelje be a fenti képen látottakat! Ellenkező esetben elveszik kommentje.